16 Nisan 2012 Pazartesi

Kız Çocuklarının "Giydirme" Oyunları

Kız çocuklarıyla oğlan çocuklarının ilgilerinin farklı alanlara yönelik olması, ebeveynlerin yönlendirmesiyle mi oluşuyor; yoksa yapılarında, içgüdülerinde var olan farklılıktan mı kaynaklanıyor?.. Birçok annenin, babanın kafasındaki bu sorunun galiba tek bir yanıtı yok.

Evet, aileler erkek çocuğun yetiştirilmesiyle, kız çocuğun yetiştirilmesinde, onların cinsiyetine uygun ufak tefek bazı yönlendirmeler veya etkiler yapıyorlar. Ama temelde, aradaki farkı yaratan unsur, cinsiyet denen sihirli farklılığın kendisinde bulunuyor. Kızların genlerinde bulunan "beğenilme, tercih edilme" dürtüsü, çok küçük yaşlarda onların davranışlarındaki farklılığı ortaya koyuyor.

Bu konuyu düşünmeme neden olan şey, bugünlerde internette sıkça karşılaştığım "Barbie giydirme oyunları"... Erkek çocukların hiç mi hiç ilgisini çekmeyen bu oyunlar, bir kız çocuğunun saatlerce zevk alarak oynayabildiği, basit uygulamalar. Aslında bir "oyun" sayılmasını sağlayacak hiçbir unsur içermiyorlar, ama minik kızlarımız için hiç de öyle değil. Ekrandaki pantolon, etek, elbise, bluz, kazak vb türlü giysilere tıklayarak, yan tarafta çıplak olarak "giydirilmeyi" bekleyen modeli giydiriyorlar. Sonra eldiven, şapka, ayakkabı, kemer gibi giyim aksesuarları tıklanıp, modelin üzerine takılıyor. Daha sonra saç tokası, kolye, yüzük, bilezik, gerdanlık, küpe gibi takılar modele takılıp, kendinde elde edilmek istenen çarpıcı şıklık, ekrandaki modelin üzerinde sanal olarak gerçekleştiriliyor.

Ekrandaki çıplak model, minik kızların gözünde "kendilerini" temsil ediyor. Minik kızımız kendisini onunla özdeşleştirip, ona kazandırdığı bu şıklık ve güzellikten kendine pay çıkararak, bir tür tatmin duygusu yaşıyor.

Peki, ekrandaki çıplak kız model yerine, bir erkek model koysak, yanına da kız giysileri yerine erkek giysilerini koysak, acaba erkek çocuklar da aynı zevkle bu "oyun"u oynar mı?.. Hayır... Böyle birşey ona bir oyun gibi görünmeyeceği gibi, çok da saçma bir zaman kaybı sayılacaktır. O, hızlı araba sürerek "rakiplerini" geçmek, türlü ekran kahramanlarının yerine geçerek, düşmanlarını yenmekle ilgilenecektir.

Demek ki, kız veya erkek olmak, doğamızda var olan etkenlerin yönlendirmesiyle gerçekleşen bir farklılaşma... Tabii en doğrusu, her iki yönde de aşırıya kaçılmasının önlenmesi, ebeveynler tarafından "çaktırmadan" denetlenmesi gerekiyor. Güzel görünme isteğinden başka hiçbir şeye beyninde yer vermeyen kızlarlardan, veya kas gücüyle, silâhla, rakiplerini yenmek dışında hiçbir şeye ilgi duymayan erkeklerden oluşan bir toplum, "hasta" bir toplum olur. Sonuçta hem çok çirkin görünen, hem de dünyadaki bütün rakiplerine yenilen bir toplum...










Ne giysek? Barbie giydirme oyunları, kız oyunları, giyim kuşam, moda

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder